jueves, 25 de febrero de 2016

Filofoto. Joan Martínez

A primera vista, podria semblar que aquesta imatge no consta de cap contingut filosòfic. No obstant, l'essència de la filosofia no és altra que questionar tot allò que ens envolta i és per això que he decidit endinsar-me en la part més filosòfica d'aquesta fotografia.
Podem observar el famós protagonista de la serie "Los Simpson", Homer Simpson. Tothom sap que aquest personatge es troba constantment en situacions on ha de prendre decisions (ja sigui com a pare o professionalment) i es caracteritza per no prendre, sovint, la més convenient. Però, qui decideix si és la més convenient?. Des del seu punt de vista irresponsable i lliberal, ell creu que prèn les decisions més correctes i podriem dir que és feliç amb la vida que porta; Té una familia, feina, amics, etc. Tot i això, segons el seu entorn dins la serie i també des del punt de vista del espectador, considerem que no sempre prèn les decisions més correctes ètica i moralment, ja que imposa sempre les seves necessitats (sovint no massa importants) a les dels demés i no s'ajusta als principis morals i ètics valorats per a la societat. Dit això, m'agradaria que aquest exemple fos transportat a les nostres vides quotidianes. En primer lloc, hem d'imposar les condicions que ens afavoreixin encara que aquestes suposin un obstacle per als demès?. I en segon lloc, a l'hora de prendre decisions, és important seguir un codi moral i ètic?. Des del meu punt de vista, la resposta a aquestes preguntes es troba en la correcta barreja entre les que afavoreixen la nostra persona i les que ajuden a millorar la convivència de la societat.


miércoles, 24 de febrero de 2016

Filofoto. Ester Martínez

En aquesta fotografia podem observar una persona sobre una corda que no sap cap a on anar. Veiem també que, a cada extrem de la imatge, apareixen dues mans; una amb el polze cap a dalt, indicant la decisió "correcte", i l'altre amb el polze cap a baix, indicant la decisió "incorrecte".
He escollit aquesta fotografia perquè moltes vegades ens trobem en una situació de dilema ètic i moral. Quin és el camí correcte? Si decideixo caminar cap a la dreta, estaré actuant d’una manera moralment acceptable... però si ho faig cap a l’esquerra, estaré fent-ho incorrectament, encara que la meva ètica personal m'ho justifiqui, ja que els meus fins són correctes?


sábado, 20 de febrero de 2016

Filofoto. Carla Cepeda

                                           

He triat aquesta foto perquè penso que tal i com deia Kant, fan falta uns postulats universals en els quals tothom sigui conscient d'uns quants valors morals que hauríem de tenir tots per igual, sense importar a quin pais visquis o quina sigui la teva religió. Penso que actes com maltractar a una persona o matar no poden ser justificats de cap manera i que per això fa falta que hi hagi un universalisme ètic que fagi que tothom pugui veure que aquest tipus d'actes són immorals.