jueves, 17 de diciembre de 2015

MATRIX I LA FILOSOFIA

EL MITE DE LA CAVERNA I MATRIX

El mite de la caverna de Plató és un dels punts importants a l'hora de desentranyar Matrix. En el mite de la caverna es narra com uns esclaus viuen en una cova creient que el que veuen (unes ombres projectades en una paret) és la realitat quan la veritat és que viuen enganyats. Però un d'ells escaparà i veurà la llum del sol, llavors tornarà per rescatar els altres, tot i que corri el risc que el matin per no creure.
Podríem relacionar aquest mite amb l’argument del film, ja que a la humanitat li pot passa alguna cosa semblant, com diu Morfeo: “ets, un esclau, Neo”. Igual que els altres, vas néixer en captivitat. Vas néixer en una presó que no pots ni olorar ni assaborir ni tocar. Una presó per la teva ment. Ho podem comparar amb el que senten els homes de la caverna, les sensacions són similars.


Però Neo és l'esclau que sortirà de la caverna i rescatarà als seus companys. No obstant això, els esclaus defensaran el seu estil de vida i es resistiran a veure la veritat.De totes maneres, Morfeo li adverteix del perill: “Són les ments dels mateixos que intentem salvar. Però fins que no ho fem, segueixen formant part d'aquest sistema i això fa que siguin els nostres enemics. Has de entendre que la majoria ells no estan preparats per ser desendollats. I molts estan tan habituats, depenen tan absolutament del sistema, que lluitarien per protegir-lo”.


EL PROBLEMA DE LA REALITAT
A la pel·lícula Matrix hi ha dos mons:

- El real, que és on les màquines controlen als humans i els sembren per obtenir energia.
- El món de Matrix, que és un món virtual on les ments dels humans són esclavitzades i creuen viure en la normalitat.


Per tant, el component filosòfic de la pel·lícula és el problema de la realitat.
Descartes va analitzar el tema de la realitat i es va preguntar: Com saber si en aquest precís moment no estàs somiant?

Per a Descartes, l'home és la unió de cos i ment, però només de la ment pot provenir la nostra seguretat. L'home pensa. Fins i tot si estem adormits, en el somni tenim el dubte de que estiguem adormits, de manera que tenim una experiència mental que ens permet afirmar que existim.
Això és precisament el que succeeix en Matrix, els humans no saben si el que viuen és real o és un somni. Les màquines han creat una realitat simulada que es confon amb l'autèntica.


EL PROBLEMA DEL CONEIXEMENT DE LA REALITAT

A Matrix tots viuen connectats a un programa de realitat virtual. Les experiències que tenen els humans són creades mitjançant estímuls artificials. Així ho expressa Morfeo:

“Què és real? De quina manera definiries real? Si et refereixes al que pots sentir, al que pots olorar, al que pots assaborir i veure, la realitat podria ser senyals elèctrics interpretades pel teu cervell.”

Els filòsofs porten segles plantejant fins a quin punt el que percebem pels sentits és necessàriament real. Kant va plantejar el problema en els següents termes: el que coneixem a través dels sentits és el fenomen, el donat a la nostra experiència.
Per rebutjar tot allò que es pugui posar en dubte de forma raonable (per tal de trobar una primera veritat aclaparadora i impossible de refutar):

1. L'argument de l'error dels sentits:
Com que els sentits, en algunes ocasions ens porten a error, com en el cas dels miratges, per exemple, podem estar segurs que no ens enganyen sempre?
En Matrix, els sentits semblen fer referència a un món real, i no obstant això, tot és fruit d'una il·lusió.

2. L'argument del somni:
Podria passar que tot el que un subjecte creu real fos fruit d'un somni, ja que en altres ocasions, les il·lusions del son poden induir a error el creure que es tracta d'experiències reals.
La situació en què es troben els endollats a Matrix és bastant similar a un somni col·lectiu, en el qual els individus creuen estar vivint en el món real, com si es tractés d'un llit en el qual es jeu durant el son.
Els somnis poden ser, almenys en principi, font de coneixement.

3. L'argument del geni maligne:
El subjecte no pot estar segur que cap de les seves vivències es correspon amb la realitat. Si aconsegueix trobar una veritat sobre la qual no pogués enganyar aquest geni maligne i tot poderós haurà aconseguit la primera veritat indubtable que li permeti, a partir d'ella, construir un sistema de coneixement més enllà de tot escepticisme.

Per tant, fins i tot en el suposat cas que un geni maligne i tot poderós ens enganyés fa a les nostres percepcions, hi hauria alguna cosa en el que no podria enganyar-nos: no podria fer-nos creure que no som una cosa que pot ser enganyat, cosa que pensa, un ésser pensant. D'aquí va extreure Descartes seva famosa expressió: "penso, per tant existeixo". El subjecte existeix almenys com un ésser pensant.


A Matrix, les màquines són el geni maligne, que ha posat tota la seva indústria a enganyar la humanitat per aprofitar la seva bioelectricitat com a combustible. No es tracta d'un geni maligne d'origen màgic o místic que enganya els homes sobre les seves percepcions per una espècie de poder semblant al diví, sinó les màquines, creades per l'home, que es van rebel·lar contra aquest i el van sotmetre a aquest estat amb el poder de la tecnologia.







EL DEBAT DE MATRIX

La pel·lícula de Matrix reflexa el gran enigma que tanta gent ha intentat desxifrar mitjançant diverses teories, que, alhora, han generat grans debats entre la nostra societat; Què és real? Que no ho és? Som lliures? No ho som?... Aquestes preguntes, que no disposen d’una resposta que complagui a tothom, son les que el film ha intentat treballar des de un punt de vista cinematogràfic. Segons la pel·lícula, vivim en una constant repressió, sempre imperceptible, a la que ens sotmet Matrix i de la que no ens podrem lliurar d’una altra manera que no sigui combatent en vers el sistema, que ens veu com una plaga a la que s’ha d’exterminar. En altres paraules i des de un punt de vista filosòfic, la pel·lícula ens està indicant, indirectament, que hem de lluitar per a ser lliures i trencar les cadenes que els demés ens imposen en les nostres vides quotidianes, creant així una realitat on tothom pot tenir dret a cercar la felicitat sense dependre de res ni de ningú.



L'ELECCIÓ I LA TRAÏCIÓ DE XIFRA

El triar una pastilla i una altra suposa el conèixer la veritat, però cap la possibilitat de morir o viure en la mentida, però tenir una vida molt plàcida.

Xifra traeix als seus companys perquè està cansat de la vida que porta, tot i viure en la veritat. Dins de Matrix, a Xifra se li assegura una vida d'èxit. Borratxo per la fama i la fortuna que Matrix li pot oferir, sent tot fruit d'una mentida, Xifra traeix als seus companys.
Si em trobés en una situació semblant a la que se li presenta a Neo, prendria la pastilla vermella. Què és el que la veritat em depara? És real tot el que veig, sento, experiment? Per molt difícil que sigui la realitat, preferiria la veritat abans que una mentida. El que anomenem real, en Matrix, el sentir, el olorar, assaborir, veure ... són només senyals elèctrics interpretades pel nostre cervell. És això real, senyals elèctrics? O potser és real la veritat que la pastilla vermella podria oferir-me? Què és real, els senyals elèctrics o la veritat?

REFlEXIONEM....


  • Un no pot veure més enllà d'una elecció que no entén. Oracle
  • Alguna vegada has tingut un somni, que semblés tan real que no el pots distingir de la realitat? I si no poguessis despertar d'aquest somni, com sabries que aquestes somiant? Morfeo
  • No pensis que pots, saps que pots. Morfeo
  • Què és real? Com defineixes el real? Si estàs parlant del que pots sentir, el que pots olorar, el que pots assaborir i veure, llavors el real són simplement senyals elèctrics interpretades pel teu cervell. Morfeo
  • La ignorància és la felicitat. Xifra
  • ¿Per què vols un telèfon si no pots parlar? Smith
  • Ser l'escollit és com estar enamorat, ningú et diu si ho estàs o no, només ho saps, al cent per cent, del cap als peus Oracle
  • No crec en el destí perquè odio pensar que no sóc jo qui controla la meva vida. Neo
  • Si prens la pastilla blava fi de la història. Despertaràs al teu llit i creuràs el que vulguis creure. Si prens la vermella, et quedes al País de les Meravelles i jo t'ensenyaré fins on arriba el cau de conills. Recorda, l'únic que t'ofereixo és la veritat. Res més. Morfeo
  • Allibera la teva ment. Morfeo
  • Coneix-te a tu mateix. Oracle

miércoles, 16 de diciembre de 2015

TRILOGIA MATRIX

Matrix és una trilogia de pel·lícules de ciència ficció escrites i dirigides pels Germans Wachowski. Protagonitzades per Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss i Hugo Weaving, la mateixa consta de The Matrix (1999), The Matrix Reloaded (2003) i The Matrix Revolutions (2003). Curiosament, les dues últimes van ser rodades alhora però estrenades amb un temps de diferència, aprofitant l'èxit de la primera. Addicionalment, la sèrie de curtmetratges Animatrix mostra material extra, servint alhora d'enllaç entre la primera i les altres dues pel·lícules, i de rerefons per a la trilogia, explicant per exemple l'origen i el desenvolupament de la guerra entre la humanitat i les seves creacions . La saga s'ha convertit en un referent en la ciència ficció, i algunes de les seves escenes de lluita i desafiament de les lleis naturals han estat àmpliament emulades i reflectides tant en altres pel·lícules com en treballs d'aficionats i fanàtics, passant a ser un element de la cultura popular.

CRITICA DE LA PEL·LÍCULA



Darrera de la pel·lícula de Matrix hi trobem tot un fons filosòfic. Hi a apareixen un seguit de preguntes o pensaments filosòfics que van tindre Kant, Baudrillard o Nietzsche (En que consisteix la realitat? Com podem estar segurs de que no vivim en una mentida i estem dOrmint ara mateix?) que surten reflectits en el personatge de Morfeo.

Però la majoria de gent no recorda Matrix per trencar els seus esquemes existencials, sinó més be per els estètics.



La desinhibida barreja de trets i cops de peu de kung-fu van suposar una dura prova per als actors protagonistes, però el resultat no va poder ser més impactant. Coreografies tremendament elegants, salts impossibles i plànols alentits se succeeixen davant els ulls de l'espectador, que avui en dia està més acostumat a això, però que el 1999 semblava gairebé impossible.
I és que l'acció en Matrix és pur storyboard. Hi ha angles i enquadraments mesurats al mil·límetre per impactar a l'espectador. Una de les escenes més impactants es aquella en que es  mostra aquest pla angular de Trinity en què ella deia la mítica frase de "esquiva això" i disparava a l'agent, el cinema en aquell moment es va enfonsar.
Hi ha molt d'homenatge, de passional en l'elaboració de la pel·lícula (les influències estètiques del cinema negre al començament i de les pelis d'arts marcials orientals són evidents), però també molt càlcul i preparació en cada escena.